Kulinarne
Wędkarska kuchnia, przepisy kulinarne
Jeśli ktoś wytrzyma trzy lub cztery dni od zabicia
do spożycia to jest to przepis dla niego, nie będzie żałował
|
Pachnący grzybami i pietruszką.
Potrawa z tych efektowniejszych i jeszcze prostszych w wykonaniu. Przepełniona duchem Wigilii i - jeśli z grzybów leśnych - tchnąca powiewem ciepłych dni...
|
Wigilja za pasem a my Wszyscy prawie zapomnieliśmy o tematyce kulinarnej. Zapewne każdy z Was ma jakiś specjał rodzinny. Najwyższy czas się już nim podzielić.
Troszkę różnych przepisów już nam się zebrało w kategorii "Kulinarne" ale od przybytku, jak to mówią "głowa nie boli". Proponuję coś, co znalazłem ostatnio w sieci. Sam jeszcze nie testowałem, ale cos mi się zdaje, że warto.
|
Wszyscy mają swoje sposoby na śledzia. Ostre, łagodne, ascetyczne i barokowe. Ja też mam swój, a ponieważ różne głodomory chwalą ów smakołyk - w okolicach tegorocznych świąt poszło już dziewięć litrowych słoików - więc podaję.
|
TO DOWÓD ŻE MĘŻCZYŹNI RÓWNIEŻ CIĘŻKO PRACUJĄ W KUCHNI...
Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe
Składniki:
- 1 kostka masła,
- 2 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców,
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky
|
...reeeewelacyjnie domywa się przez wsypanie do niego łyżeczki proszku do pieczenia. Potem należy zalać wrzątkiem, zakręcic i poczekać do ostygnięcia wody. Zlażą wszystkie osady. Jest w środku jak nowy.
Jedza
|
Niezbędne:
ok. 1 kg sprawionych ryb, 2 łyżki kaszki manny, ok.3/4 szklanki mleka. 2 średniej wielkości cebule, jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, papryka sproszkowana, vegeta, posiekana natka pietruszki (niekniecznie) tłuszcz do smażenia.
|
Niezbędne:
Ok. 70 dag odfiletowanych ryb, pół szklanki mleka, 3 łyżki masła, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, 2 jaja, , łyżka utartego chrzanu, sok z cytryny, cukier sól.
|
Niezbędne: właśnie złowione ryby, cebula, masło, przyprawa typu vegeta, pieprz, mielona słodka papryka, sól, tłuszcz do smażenia, folia aluminiowa.
Dodatkowo: sok z cytryny.
|
Pstrąg, przyprawa do ryb - Kamis, ząbki czosnku, cytryna, natka pietruszki, olej, sól, pieprz, korzeń chrzanu.
|
Niezbędne:
Ok. kg. sandacza, szczupaka lub okoni, 4 łyżki mąki, 2 jaja, pół szklanki piwa, ½ szklanki bulionu, łyżka octu, łyżka cukru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 średnie cebule, ½ łyżeczki imbiru, sól czosnkowa, śmietana, posiekana natka pietruszki, tłuszcz do smażenia.
|
Niezbędne:
karp lub leszcz (ok.1,5kg), 2 jaja, kilka łyżek mleka lub wody, mąka, bułka tarta, sól czosnkowa lub cebulowa i pieprz - do smaku, tłuszcz do smażenia.
|
rekord Polski na to wziął...
|
Niezbędne:
ok. 1 kg. szczupak, 5 łyżek masła, 2 cebule, 2/3 szklanki śmietany, sól, pieprz, papryka mielona, łyżka posiekanej pietruszki.
|
Nie dla Marka chociaż byl inspiracja...:)))
|
Kazdy go potrafi "ugotowac".
|
To rosyjska odmiana tradycyjnej zupy rybaków wielu narodów. Chorwaci nazywają ją „alaska čorba”, Węgrzy – „halaszle”, Niemcy: „Fischersuppe”.
|
Baaardzo smakowite. To jest potrawa, gdzie wskazana jest kulinarna wyobraźnia. Bez przeszkód można do nadzienia wtrącić swoje trzy grosze, w zależności od tego co kto lubi...
|
Niezbędne:
około 1 kg ryb (np. leszcz, karp, duże płocie, szczupak, sandacz, duże okonie), spora cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ¼ szklanki białego wina, listek laurowy, tymianek, sól, pieprz, ziele angielskie, olej do smażenia.
|
Niezbędne:
ok. 2 kg ziemniaków, 0,25 kg boczku wędzonego, 20 dag ostrego żółtego sera, 1/2 szklanki mąki, 2 średnie cebule, 2 duże ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka ostra mielona, olej do smażenia.
|
|
| < 1 >
|
| 2
|
| 3
|
| 4
|
|
|
|
|
|